Livets stress

Er det mulig å føle indre ro? Finnes ekte sjelefred? For å føle indre ro, må vi lete etter det.

Noen ganger er det vanskelig å finne den indre roen. Noe inntreffer og forstyrrer mange. Det kan være at man slapper av hjemme og en bilalarm plutselig går av, det drypper av en vannkran, eller en summende flue er plagsom. For ikke å snakke om gråtende spedbarn på en lang flytur, og man har bare lyst til å si: «Jeg trenger fred og ro.» Faktum er, jo mer støy; jo mer etterlengtet er freden.

Mennesker søker ro i så mangt, men hva kan gi oss indre ro? Forestill deg at du sitter på en strand. Det er stille, og en lett bris blåser forsiktig i håret ditt. Solstrålene kiler varmt på huden, du kan høre vannet slå mot stranden, og se en oransje solnedgang fremfor deg. Vil du følt indre ro? De fleste ville sagt: «Ja, jeg skulle ønske jeg var der nå.» Men hva om du dagen før hadde fått vite at du har hjernesvulst, at du kanskje bare har noen få måneder igjen å leve; ville du fortsatt sittet på stranden og følt indre ro? Dette fredfulle bildet virker ikke så fredelig lenger.

Den ytre roen er som en luftspeiling: Fra avstand ser den ut til å gjøre oss tilfredse, men gjør den det? Å sitte på stranden virker fredelig, men illusjonen knuses av viten om hjernesvulsten. Se for deg drømmehuset. Kanskje svulmer det over av luksus: ti soverom, raske biler i innkjørselen, og egen hushjelp. Man fantaserer om drømmehuset og tenker: «Livet ville vært så avslappende og fredelig der.» Men det finnes folk som lever slik, og likevel ligger våkne om natten og gruer seg til vekkerklokken ringer. De orker ikke mer av livet. Det vi ser foran oss, viser seg å være enda en luftspeiling. Hvis ikke komfortable og overdådige omgivelser gir oss den indre roen, hvordan kan vi finne den?

Svaret i islam er klart og tydelig: Vi har både åndelige og fysiske behov, som at kroppen trenger vann. Dekker vi våre åndelige behov, vil vi oppnå indre fred.

De som tror, og hvis hjerter finner ro ved å komme Gud i hu. Ved å komme Gud i hu finner hjerter ro. (Koranen, 13:28)

Den islamske troen er basert på to prinsipper: Det er fornuftig å tro på Gud, og det er gode grunner for å tro at Koranen er Guds ord. Undersøk disse nærmere ved å klikke på «Gudskonsept» og «Islam avduket».